Tuesday, July 28, 2015

79. Kerang Kicap

Assalammu'alaikum (",)

Kerang masak kicap...ni hubby yg nak makan... pergi pasar pg tu beli ikan..tahan dulu dari makan ayam dan daging sbb raya dah puas makan ayam ayam ayam...daging daging daging...suami pulak kate nak makan kerang. mujur dia beli 2 kilo jer..asalnye dia nak beli 3kilo tp aku ckp bnyk nau tu....tak habis kang...so kerang ni blh mkn utk petang tu sambung ke malam sambung utk aku sahur isnin nyer...memang bnyk lah. sekilo RM10 so 2 kilo RM20 lah kan....well Miri memang mahal kerang nya...tak mcm semenanjung....tp kalo dah nak makan tu..beli aje lah kan kalo memang rezki utk membeli ada. SO masak lah ni main campak campak ajer...

Resepi: Kerang Kicap
Sumber: Hanni Hannani

Bahan-bahan
***********

2 kilo kerang
2 batang serai dititik
4 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 incli halia
5 batang cili api
2 sudu cili kering kisar
3 sudu kicap manis
3 sudu kicap masin
2 sudu kicap pekat cap unta
1 sudu sos tiram
seidkit tepung jagung
garam, gula, pak aji

Cara-Cara
********
Tumbuk bawang merah, bawang putih, halia dan cili hingga lumat. panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk dan cili kering kisar. masukkan jugak serai yg dah dititik. kacau hingga kekuningan. kemudiaan masukkan kicap manis, kicap masin, dan sos tiram. masukkan pula kicap pekat dan garam, sedikit gula dan pak aji. jika rasa dah ngam hanya dgn menggunakan kicap, tak payah lah masukkan garam yer. kemudian masukkan kerang. tambah sedikit air dan biarkan merenih. bancuhkan tepung jagung anggaran 2 sudu besar dgn air kemudian tuang kedalam kuali dan kacau perlahan hingga kuah pekat. Siap utk dihidang.




Selamat Menjamu Selera

No comments:

Post a Comment

Assalammualaikum MasyAllah lamanya tak buka blog ni....resepi mana resepi...alahai....kelaut dalam dah resepi saya...di Facebook saya ada t...