..... Love Is Beautiful....

Tuesday, August 19, 2014

Kebunku : Menyemai Sayur-sayuran (19 August 14)

Assalammu'alaikum

Segala puji-pujian hanya bagi Allah.syukur alhamdulillah hari ini masih diberi kesempatan utk hidup di muka bumi Allah yg maha luas ini. alhamdulillah



Seawal pagi lepas bangun subuh aku dah semangat ni nak start projek #kebun aku. opppsss bnyk lah aku punya projek...mcm lah besar sangat hihihi..

semalam 19 ogos 2014 aku balik kerje terus singgah di Kenyalang. aku bawak satu bakul utk letak barang. menyesal rasanya tak bawak troli. berat lah wei angkut tanah segala. padan muke aku dah lah cashier jauh. tp tetap aku bagi (^_____^) kat salesgirl tu


Sesampai rumah aku amek apa yg patut utk penyediaan.

Malam selepas maghrib aku amek semua benih. actully bkn semua benih pun kena buat mcm ni. tabur je pun ok tp aku saja nak buat test....alang alang dah buat utk benih terung heeeee ;)



Peralatan & benih
Bekas plastik RM6.50
Benih RM1.00 (plastik) & RM2 (Trio Brand)

Sayur ; terung, kangkung, bayam & tomato

sayur; bayam daun bulat, sawi putih, timun & ..........


tapak semaian. tanam 2cm & tutup dgn tanah top

 biji benih


kaedah merendam benih, tak semua perlu rendam tp aku saje nak test ;)


gambar lain →→→→→→→→→

 aku baca kat blog kebun.bandar peat moss ni bagus utk penuaian RM3.90

 Ni mcm tanah biasa nanti aku kaji dulu wkk ni tanah apa...RM2.00

Ni dah tertera kat situ tanah apa RM4.10
so Total aku beli ni RM41.20

Aleesya dok tolong simpan anak benih dalam bekas plastik



So itu je lah for this simple entry. TQ *,*













































No comments:

Post a Comment