Monday, May 13, 2019

Laksa Sarawak

Laksa Sarawak 🍲

Step 1
●●●

Isi ayam dalam 4 ketul sederhana bersar direbus bersama halia. Biarkan mereneh sehingga ayam masak. Bila ayam masak angkat ayam dan toskan. Biarkan sejuk seketika. Bila ayam dah sejuk isi ayam diracik2 dan disimpan di dalam bekas.

Step 2
●●●
Bahan kuah udang

Udang setengah kilo dibasuh dan asingkan kepala udang. Bahagian badan udang dibuang sedikit kulit dan tinggalkan bahagian ekor shj berkulit. Renihkan air ayam tadi setengah periuk. Masukkan udang bersama kepala dan 2 batang serai yg dah diketuk. Rebus hingga udang masak. Bila dah masak angkat udang dan kepala udang di tempat berasìngan. Biarkan air rebusan  sedikit suam. Bila dah suam, kisar kepala udang dengan menggunakan air rebusan. Kemudian tapis dan ambil air rebusan.

Step 3
●●●
Rebuskan semula air udang dan bila mendidih masukkan  pes laksa kedalam kuah air udang. Bila dah mendidih masukkan santan kara. Tidak perlu add on apa apa perasa.

Step 4
●●●

Bahan sampingan⤵
• udang yang dah direbus
• isi ayam yang dah diracik
• telur goreng dadar dipotong panjang. Caranya gulung telur dan hiris
• limau kasturi dibelah dua
• cili merah dihiris
• sayur taugeh dicelur
• tauhu digoreng dan dihiris kecil
• bihun yang dicelur sekejap

Step 5
●●●

Sambal belacan

Belacan 1/2 inci dibakar sekejap
Cili kering dikisar

Goreng dgn sedikit minyak keduanya.

Step 6
●●●

Cara hidang

Ambil bihun, taburkan isi ayam, udang, taugeh, tauhu, cili, belacan dan perah limau. Last sekali tuang kuah laksa.

Siap🍲

By: Hanni Hannani



No comments:

Post a Comment

Assalammualaikum MasyAllah lamanya tak buka blog ni....resepi mana resepi...alahai....kelaut dalam dah resepi saya...di Facebook saya ada t...