Assalammu'alaikum
Wow!!! mcm slurrrppp
ni Kek Double Cheese
hye readers..selamat pagi..sehat ekkkk?. didoakan korg semua sihat dan kuat ekkkk...alrite alhamdulillah bersyukur ke hadrat illahi atas segala limpah rahmat dariNya. bersyukur masih diberi kesempatan utk berpijak di bumi yg maha luas ini. bersyukur masih lg merasai keindahan kehidupan yg penuh ranjau dan duri.
minggu ni bnyk benda terjadi ada yg sedikit sedih ada jgak gembira dan ada jugak risau....hehehe apapun hidup kan memang mcm tu...mesti diteruskan dan semoga aku dan korg semua sentiasa berada dan menuju ke jalan yg betul dan diredhai Allah inn sha Allah... ni subuh...hujan dr start mlm td..aku bangun jam dua pg sekrg dah nak jam 6 pun masih renyai2.alhamdulillah...aritu aku mintak hujan spy kebun kami segar....dah 2 hari hujan mesti parit pun dan dipenuhi air...tp kereta pulak kena bawak g ospital...... haiyo.....alignment lari masa driving semalam....huhuhu.....sabar ekkk....
okeh....arini aku nak share resepi apa pulak..xde special kot tp aku ttp nak put here senang aku nak rujuk and uooollllsss nak cuba..
Masa raya aidiladha aku buat 2 kek tp dua dua kek mudah je
1) kek salted cheese.
2) double cheese cake. Pasal apa nama dia mcm ni? Sebab cheese dia double
Dua dua pun aku dah pos. Blh rujuk .....
KEK BATIK CHEESE
Atau..nah!
Salted cheese cake
Bahan-bahan
.3 bungkus salted cheese biskut
.250g cream cheese
.1/2 tin @cawan susu manis
.1 sudu makan mentega
.1/2 bungkus nestum blh kisar atau x
.milo agak agak 1 cawan
.1 kotak fresh milk
Cara
lapik loyang dgn kertas minyak atau plastik utk mudahkan keluar lepas kek siap. Blend cheese, mentega dan gula. Kalo rasa nak manis just tambah susu. Sampai tektur halus dan sekata
Rendam biskut ke dlm fresh milk sebentar.kemudian susun atas loyang. Dah habis susun sapu cream cheese dan diakhiri dgn menabur nestum dan milo. Buat sehingga habis. Akhir sekali masukkan ke dlm peti ais di bahagian freezer semalaman. Esok dah blh potong.
2. Resipi: Kek double cheese
Sumber: Diri Sendiri olah
Bahan cheese lapisan bawah
5 slices cheesedale
200ml fresh milk
70g mentega
70g tepung
70g gula
2 biji telur
Esen vanilla
Cara
Panaskan susu dan cheesedale serta mentega atas api. Ketepikan dan biatkan sejuk
Pukul putih telur hingga kembang. Sementara kuning telur dipukul bersam gula. Masukkan tepung dan disatukan dengan telur putih tadi. Tuangkan cheese yg dah disejukkan tadi dan bakar dgn kaedah bane marie iaitu loyang kek diletakkan di dlm loyang lain yg berisi air dan bakar pd 170º dan kurangkan 130º 15 minit kemudian guna api atas dan bawah. Kek akan nampak sangat smooth boleh refer
KEK CHEESE SIMPLE MOISTjugak kalo nak tgok past sebelum ni..
Utk lapisan kedua
Bahan-bahan
.250g cream cheese
.1 biji telur
.60g gula
Cara
Putar semua bahan dan bakar selepas lapisan pertama masak
Lapisan ketiga (lapisan coklat/koko)
Bahan
.5 biji telur
.1 cawan minyak
. 2 gelas tepung
.1/2 half koko
.serbuk penaik
.1 cawan gula
.1 cawan susu manis
.1 cawan horlick (optional)
Cara
Putar telur hinga kembang.masukkan gula. Masukkan tepung, minyak, susu manis dan horlick serta serbuk penaik. Akhir sekali koko. Tuang atas adunan cheese yg dah masak dan lapis sebnyk 3 kali. Actually ni resipi kek minyak hihii...kalo nak ngi moist atau lembut lg..sila sila lah google resepi kek coklate lain yer..hehheee
Komen aku ....kek ni kombinasi 3 resepi so kite dpt hasil yg besar dan sedap.cuma yg sedih aku dah simpan lebih dari half utk bawak kat opis sempena majlis makan makan tp kakak aku tak ingat nak keluarkan kek amsa raya tu peti ice rosak...so lapisan cheese bawah dah lain rasa.. :( anggapjer lah bukan rezeki dorang kan...so uoollll..boleh cuba tau..