Assalammualaikum
Menu kedua hari sabtu lepas. Ikan disedekah oleh hj. Matnoor kawan opis aku. Tq... tp x dpt lh buat terus. Kena tunggu aku x keje baru dpt buat. Aku x pasti ni ikan apa lupa pulak padahal dah tanya. Biasa org pakai tenggiri ke..bla bla bla (x tau lg ikan apa hahahaha hampehhhh)
Pakai obor obor pun blh..simple je.yg pasti ni mknn tradisi Sarawak
Bahan
.ikan yg dah dihiris mcm dlm gambar. Buang tulang yer
.cili merah/cili api
.bawang merah
.jus limau
.sedikit kulit limau
.sedikit halia
.sedikit garam
.sedikit cuka (xmo pon xpe)
Cara
Hiris nipis kesemua bahan. Perah jus limau dan bubuh garam. Perap 1 jam atau lbh. Siap. Senangkan mcm ABC !
Cintai Pada Ilahi seolah-olah Kita Mati Pada Esok Hari. Aku bukan terror memasak tapi aku suka mencuba dan merasa! Ditujukan kepada anakda tercinta Nur Aleesya Amani dan Nur Sofeeya, remember that everyday is LEARNING! Ikutlah resam padi, Makin Berisi Makin Tunduk. Jangan lupa Dunia hanya jambatan ke Akhirat sana.
Monday, November 10, 2014
46. Sambal ulam belacan
Assalammualaikum
Arini semangat nak masak sbb hasil dari kebun sendiri. Tau x dah 2 minggu aku dan mak x g kebun. Sbb busy dan aku sibuk dgn preparation utk interview kastam. Oh ye... keputusan interview aku adalah calon simpanan. Baru baru ni tengok jgk web SPA dah jadi simpanan lantikan. Aku pon x brapa nak pasti ape maksud tu cuma adalah google bgtau if ad vacan maka yg simpanan akan dipanggil. Mudah mudahan adalah tu kan. Mengharap sangat tu tak la kan tapi kalo dpt satu kejayaan utk aku heeee =))
So petang jumaat habis je keja aku balik rumah terus p kebun. Wallahhhh.dah 2 minggu x jengok kebun mashaAllah semak samun..haissssss..nak mengeluh tp bila fikir and tengok subur nya sayuran x jadik pulak mengeluh. Dengan mengendong aleesya (asek nak main baling batu keparit je keja) sudahnya aku x dpt buat ape ape. Yerlah takkan nak biarkan dia main sorg. Sesekali adalah Mintak tlg dedek temankan tp tak sedap hati lah kan...
So
Pagi ni, sabtu aku decide masak ayam kicap (next entry), umai, dan sambal ulam belacan. Manakala mak masak sayur pucuk labu dan jagung muda
Kat bawah ni sambal belacan..jom tengok resepi mudah ni
Sambal belacan
BAHAN
1 inci belacan di bakar
2 sudu makan gula
1/2 sudu teh garam
3 sudu jus limau
10 cili merah
4 cili padi
Segenggam bilis
Sedikit air
Cara
Masukkan semua bahan ke dalam blender dan kisar hingga lumat
Utk ulam
Boleh guna apa apa jer spt kacang bendi, timun,pegaga, ulam raja, terung Panjang dan lain lain...
Arini semangat nak masak sbb hasil dari kebun sendiri. Tau x dah 2 minggu aku dan mak x g kebun. Sbb busy dan aku sibuk dgn preparation utk interview kastam. Oh ye... keputusan interview aku adalah calon simpanan. Baru baru ni tengok jgk web SPA dah jadi simpanan lantikan. Aku pon x brapa nak pasti ape maksud tu cuma adalah google bgtau if ad vacan maka yg simpanan akan dipanggil. Mudah mudahan adalah tu kan. Mengharap sangat tu tak la kan tapi kalo dpt satu kejayaan utk aku heeee =))
So petang jumaat habis je keja aku balik rumah terus p kebun. Wallahhhh.dah 2 minggu x jengok kebun mashaAllah semak samun..haissssss..nak mengeluh tp bila fikir and tengok subur nya sayuran x jadik pulak mengeluh. Dengan mengendong aleesya (asek nak main baling batu keparit je keja) sudahnya aku x dpt buat ape ape. Yerlah takkan nak biarkan dia main sorg. Sesekali adalah Mintak tlg dedek temankan tp tak sedap hati lah kan...
So
Pagi ni, sabtu aku decide masak ayam kicap (next entry), umai, dan sambal ulam belacan. Manakala mak masak sayur pucuk labu dan jagung muda
Kat bawah ni sambal belacan..jom tengok resepi mudah ni
Sambal belacan
BAHAN
1 inci belacan di bakar
2 sudu makan gula
1/2 sudu teh garam
3 sudu jus limau
10 cili merah
4 cili padi
Segenggam bilis
Sedikit air
Cara
Masukkan semua bahan ke dalam blender dan kisar hingga lumat
Utk ulam
Boleh guna apa apa jer spt kacang bendi, timun,pegaga, ulam raja, terung Panjang dan lain lain...
Subscribe to:
Posts (Atom)
Assalammualaikum MasyAllah lamanya tak buka blog ni....resepi mana resepi...alahai....kelaut dalam dah resepi saya...di Facebook saya ada t...
-
Assalamualaikum Hye readers.. malam ni aku belek belek blog and saje nak cari info pasal NDWP & DWC ni sebabnye aku sangatlah kebebala...
-
Assalammualaikum MasyAllah lamanya tak buka blog ni....resepi mana resepi...alahai....kelaut dalam dah resepi saya...di Facebook saya ada t...
-
Assalammualaikum Hi... Dah lama aku x mengabdikan resepi kat sini. Padahal masak je hari hari kadang tangkap gambar tp still x bkdmptn na...