Monday, April 6, 2015

63. Butter Prawn

Assalam'mualaikum (",)

Hasil pergi Pekan Bekenu semalam, dpt lah membeli udang. hasilnya buatlah udang butter. aku bukan pndai sangat pun buat sarang atau serdak ni. tp sebab tekak nak makan.... satu lagi kalini resepi kurang bahan. asalnya aku nak buat butter prawn basah tp susu cair atau susu segar pulak takde. last last aku pakai je susu sejat manis..hahhaha...tp ok jugek rasanya. Daun karipun xde...kesian kan....

nak kasi resepi pon mcm tak layak. macam malu macam segan jer.... tp bg jer lah kan....utk rujukan masa hadapan...konon ^,^

Resepi : Butter prawn
By: Me

Bahan

RM10 udang
serbuk kunit 1/2 sudu besar
garam
susu cair ideal 1/2 cawan
2 sudu mentega
1 sudu minyak
2 ulas bawang putih
1 ulas bawang merah klo nak letak ni lah
sedikit cili api
2 sudu besar nestum


Cara-caranya

Cuci bersih udang dan buang najis nya. tuang sedikit serbuk kunyit dan garam dan goreng sekejap dan angkat.

Panaskan minyak dan mentega. tumis bawang putih, bawang merah dan cili yg dah ditumbuk. masukkukan udang dan kacau. tambahkan susu cair, sedikit nestum dan garam. boleh juga masak sekaligus tak payah digoreng udang terlebih dahulu.


Utk Serdak/sarang
2 biji telur kuning ayam
2 sudu mentega
2 sudu minyak
daun kari

Caranya

Panaskan minyak dan mentega. masukkan daun kari. dengan menggunakan senduk bulat kacau minyak secara memutar dengan laju dan tuang kuning telur tinggi tinggi dan perlahan. terus kacau sehingga telur kelihatan berbuih. angkat dan terus tos kan. bila dah tos tambah sedikit gula. kemudian tabur di atas udang. siap...










                                      Ni namanya Embuyat, sagu atau linut.... entry next yer


babai...selamat menjamu selera  ^^



No comments:

Post a Comment

Assalammualaikum MasyAllah lamanya tak buka blog ni....resepi mana resepi...alahai....kelaut dalam dah resepi saya...di Facebook saya ada t...